عنوان پایان نامه

نگهداشت نیروی انسانی زن با حفظ توازن کار و خانواده در سازمان های آموزشی از دیدگاه اسلام


    رشته تحصیلی
    مدیریت آموزشی
    تاریخ دفاع
    ۲۷ خرداد ۱۳۹۷
    استاد راهنما
    انسیه زاهدی
    استاد مشاور
    صدیقه مهدوی کنی

    چکیده

    امروزه میزان توسعه‌یافتگی جوامع، با نیروی انسانی آن سنجیده می‌شود و زنان به عنوان سازنده نیمی از جامعه و بخشی از نیروی کار کشور، دارای جایگاه ویژه‌ای هستند. اما به دلیل وجود ویژگی‌های خاص زنان و نقش‌های اساسی آنان نظیر مادری، همسری و اهمیت ایجاد بستری مناسب جهت برقراری توازن میان کار و زندگی خانوادگی و لزوم لحاظ کردن این امور در سیاست‌های خرد و کلان در حوزه اشتغال زنان، قانون‌گذاران را بر آن داشته‌است که به تدوین قوانین خاص مربوط به اشتغال زنان اقدام نمایند. علیرغم تلاش‌های گوناگون در زمینه اشتغال زنان کماکان شاهد ناکارآمدی قوانین و نارضایتی زنان شاغل و مقاومت سازمان‌ها به دلیل نبود حمایت‌های مالی و قانونی در این حوزه و عدم ثبات در بخش کارمندان زن هستیم که این امور گواهی بر جامع نبودن این قوانین است و لزوم اصلاح این قوانین را به اثبات می‌رساند.

    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به راهکارهای مناسب جهت مدیریت مطلوب منابع انسانی در حوزه نگهداشت نیروی انسانی به منظور تأمین سلامت، ایمنی و رفاه کارکنان زن در جهت توازن کار و زندگی در سازمان‌های آموزشی با توجه به ارزش‌های اسلامی، صورت پذیرفته‌است. پژوهشگر در پایان، با توجه به شش اصل در حوزه مدیریت نیروی انسانی، برگرفته از منابع اسلامی، شامل ضرورت شرح شغل، شرایط احراز شغل و استخدام، جبران خدمت و پاداش، ارزیابی عملکرد، آموزش و برنامه‌ریزی از سویی و استفاده از تجارب مدیران و سیاست‌گذارن و کشورهای موفق جهان در حوزه نگهداشت نیروی انسانی زن از سویی دیگر به مجموعه راهکارهای عملیاتی در چهار حوزه حکومتی، سازمانی، خانوادگی و فردی دست یافته است که هر یک از این راهکارها به تفصیل در فصل پنجم ارائه شده‌است.

    محقق در این اثر از روش مصاحبه عمیق استفاده کرده‌است و در این راستا با استفاده از نظرات صاحبنظران در حوزه‌های اجرایی و قانونگذاری که به شیوه گلوله برفی انتخاب شده‌اند و با استفاده از تجربیات کشورهای موفق جهان و با تحلیل آثار و متون اسلامی در حوزه نگهداشت نیروی انسانی (به خصوص کتب مرجع از جمله نهج البلاغه و نهج الفصاحه) به مجموعه سیاست‌های کلان و خرد در قالب چهار بخش سیاست‌های حکومتی، سازمانی، خانوادگی و فردی در راستای حل مشکلات اشتغال زنان در زمینه ایجاد توازن بین کار و زندگی خانوادگی، با توجه به ارزش‌های اسلامی دست یافته‌است.

    واژگان کلیدی: نگهداشت - توازن کار و خانواده اشتغال خانواده زنان- سازمان آموزشی