عنوان پایان‌نامه

حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در چارچوب خانواده از منظر موازین بین المللی و نظام حقوقی ایران



    دانشجو در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در چارچوب خانواده از منظر موازین بین المللی و نظام حقوقی ایران" را دفاع نموده است.


    استاد راهنما
    محیا صفاری‌نیا
    استاد مشاور
    رقیه سادات مومن
    رشته تحصیلی
    حقوق خانواده
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    تاریخ دفاع
    ۲۳ شهریور ۱۳۹۸

    چکیده

    هدف: دستیابی به نگاهی جامع از حقوق افراد دارای معلولیت می‌تواند از اینکه به علت عدم آگاهی و نداشتن بینش، آگاهانه و یا ناآگاهانه به حقوق افراد دارای معلولیت تعدی شود جلوگیری کند. هدف این پژوهش در ابتدا بررسی حقوقی است که در نظام حقوقی ایران و اسناد بین‌المللی برای افراد دارای معلولیت به رسمیت شناخته‌شده است و دارای آثاری بر خانواده بوده و یا مستقیماً به آن مرتبط است و در مرحله‌ی دوم، پس از بررسی حقوق مصرح، بررسی و تبیین چالش‌های تحکیم خانواده‌ی این افراد در این دو عرصه که خود به‌نوعی حاکی از وجود یک خلأ قانونی و یا عدم رسیدگی و عدم تحقق حقوق به رسمیت شناخته‌ی این افراد است و درنهایت تبیین تکالیف و مسؤولیت دولت‌ها در حمایت از افراد دارای معلولیت و خانواده‌ی آن‌ها از اهداف این پژوهش است.

    روش‌شناسی پژوهش: این پایان‌نامه به‌صورت کیفی و با تکیه بر اسناد کتابخانه‌ای و همچنین اسناد بین‌المللی منتشرشده موجود در پایگاه رسمی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد و سازمان بهداشت جهانی، به توصیف و تحلیل حقوق افراد دارای معلولیت و چالش‌های تحکیم خانواده آنان در نظام حقوقی ایران و اسناد بین‌المللی پرداخته است.

    یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان داد که حق بر آموزش، اشتغال، مسکن، تشکیل خانواده و فرزند آوری و توان‌بخشی هم در حقوق داخلی ایران، در قانون خاص مرتبط با افراد دارای معلولیت و سایر قوانین، آیین‌نامه‌ها و سیاست‌گذاری‌ها و هم در حوزه‌ی بین‌الملل در کنوانسیون خاص افراد دارای معلولیت و هم سایر اسناد حقوق بشری موردتوجه قرارگرفته است. علی‌رغم تصریح به این حقوق، افراد دارای معلولیت در مرحله‌ی اجرا و استیفای آن‌ها با چالش‌های متعددی در زمینه‌ی مناسب‌سازی محیط و دسترسی، اشتغال و فقر، خشونت و آزار و اذیت، تشکیل خانواده و فرزند آوری و سلامت باروری و جنسی مواجه هستند که در راستای حل چالش‌های موجود تکالیفی بر عهده‌ی دولت قرار داده‌شده است.

    نتایج: از پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که میان تضمین حقوق افراد دارای معلولیت و رفع چالش‌های موجود در استیفای این حقوق و تحکیم خانواده و ارتقای کیفیت زندگی این افراد ارتباط مستقیمی وجود دارد. اتخاذ راهکارهایی جهت استیفای کامل حق بر اشتغال و تضمین درآمد، تأمین حمایت و خدمات موجود در جامعه برای فرد دارای معلولیت و مراقبان وی و سیاست‌های پیشگیرانه، مناسب‌سازی محیط اجتماعی و مسکونی، فرهنگ‌سازی در به رسمیت شناختن حق بر ازدواج و تشکیل خانواده و زندگی خانوادگی و تضمین دسترسی به خدمات و امکانات استیفای حق باروری و حقوق جنسی می‌تواند مشکلات معیشتی، فقر، خشونت و آزار و اذیت، انزوای فرد و اعضای خانواده وی و مشکل ازدواج و مسئله سلامت باروری و جنسی آن‌ها را برطرف سازد.

    کلیدواژه‌ها: حقوق افراد دارای معلولیت / اشتغال افراد دارای معلولیت / مسکن افراد دارای معلولیت / زنان دارای معلولیت / والدین دارای معلولیت / کودکان دارای معلولیت. ‌‌‌‌